Thursday, March 25, 2010

Berbuat baiklah kamu!!!

“Empat perkara daripada kebahagiaan, isteri yang baik, tempat tinggal yang luas, jiran yang baik dan kenderaan yang selesa. Empat daripada kecelakaan, isteri yang jahat, jiran yang jahat, kenderaan yang buruk dan tempat tinggal yang sempit.”
[Hadith riwayat Ibnu Hibban]

“Senyumanmu untuk saudaramu bagimu pahala sedekah. Suruhanmu kepada kebaikan dan laranganmu daripada kemungkaran, bagimu pahala sedekah. Panduanmu buat orang yang tersesat perjalanan, bagimu pahala sedekah. Pimpinanmu buat orang buta, bagimu pahala sedekah. Engkau membuang batu, duri dan tulang daripada jalan, bagimu pahala sedekah. Engkau memindah air daripada bekasmu ke dalam bekas saudaramu, bagimu sedekah.”
[Hadith riwayat at-Tirmizi]

Hidup biar berbakti walau tidak dipuji…

Buatlah sesuatu yang disukai oleh Allah s.w.t. walaupun ramai memandang serong terhadapnya. Tinggalkanlah sesuatu yang dimurkai Allah s.w.t. walaupun ramai yang menyukainya…

5 comments:

  1. bani, adakah hadith di atas sahih?jika ye, ak pasti nabi yakin nabi merujuk kpd sesuatu.cth y sesuai, celakakah asiah kerna bersuami firaun? padahal dia antara y bakal mencecah kaki ke syurga...@ celakah para sufi dan alim ulama' y hidupnya zuhud kpd dunia?padahal mereka inilah yang kesayangan Allah....sedangkan ad di antara kita y hidup bahgia dgn anak dan isteri tercinta, berumah mewah, jiran tetangga y baik2 dan kenderaan yang besar2...jaminan kah utk mereka ke syurga...jwpnnya...belom tentu pengakhiran mereka.jika Allah y Maha Mengetahui..

    ReplyDelete
  2. sorry..sedikit tersalah tulis..

    ReplyDelete
  3. betul apa yg dikatakan oleh 'anonymous' tu. hadith2 nabi kebanyakan merujuk kpd cth terdekat pada masa itu bg memudhkan penyampaian baginda kpd para sahabat. kebahagiaan or kecelakaan yg disebutkan dlm hadith di atas sekali bukan merujuk kpd kehidupan di alam yg selama-lamanya itu, tp merujuk kpd kehidupan di dunia ini. merujuk kpd susah senang hidup kita. kerana fitrha manusia inginkan sesuatu yg terbaik utk diri mereka. dan nabi s.a.w. telah menggariskan bagaimana hendak mengecapi tahap 'terbaik itu'. lg satu, 4 perkara itu merupakan subjektif yakni bukan boleh diukur oleh individu tertentu tapi hanya individu yg mengalaminya sendiri. hmmm...sbb tahap 'baik' bg setiap individu berbeza2 bukan? begitu juga dgn 'selesa' dan 'luas'. N berkenaan dgn kisah Asiah dan kisah lain2 yg bertentangan dgn hadith di atas pula, Islam adalah agama yg syumul. dalm hidup ini, bukan semua yg kita hajati akan dpt. Kadangkala Allah, berikan sebaliknya kerana dia tahu yg terbaik utk kita. Namun, Allah itu maha penyayang. Dia sayangkan hamba2nya. so, telah tercatat dlm Quran dan hadith bagaimana hendak menghadapi keadaan di mana jika perkara yg kita hajati itu tidak dapt. mksudnya, kita dpt yg sebaliknya. Allah itu maha Adil. sungguh...kalau tak percaya, semua inilah buktinya. Garis panduan dh ada just nak follow or tak. tp ramai yg tak tahu lg (jahil). so, antara sbb itu aku establish blog ni. Utk bertukar maklumat. Aku ni pun masih jahil lg. Hmm..pnjang komen ni. Harap tak kesah. (",)

    ReplyDelete

Syeikh Muhammad al-Ghazali

"Seandainya kamu beribadat pada malam Lailatulqadar di hadapan Kaabah tapi kamu tak pernah mengenang nasib umat dan memperjuangkannya, maka doa dan ibadat itu tidak ada nilaian di hadapan Allah (petikan dalam buku Pemikiran Muhammad al-Ghazali Oleh Mohd Rumaizuddin)"

Umar Abdul Aziz

"Andai kamu mampu, jadilah seorang ilmuwan. Jika tidak mampu, maka jadilah seorang murid. Jika tidak mampu, jadilah orang yang mencintai ilmu. Jika tidak mampu juga, maka janganlah kamu membenci orang yang berilmu."

Pemimpin

Pemimpin yang adil umpama pengembala yang mengasihi haiwannya. Pengembala itu membawa binatang gembalaannya ke padang rumput luas dan subur. Dia menjaga binatang gembalaannya agar tidak diterkam binatang buas. Dia selalu mengawasinya agar tidak kelaparan atau kehausan. Tidak mengharap berjumpa dengan harta 'Ahmad al-Bab'. Fikir-fikirkanlah! Hari ini kita mungkin bergelar pengikut. Esok lusa mungkin kita pula bergelar pemimpin.

Iktibar Palestin

Anak Palestin gugur syahid...
Anak Melayu gugur janin...
Anak Palestin hilang keluarga sebelum berkeluarga...
Anak Melayu hilang 'mahkota' sebelum berkeluarga...
Anak Palestin maut di tembak zionis...
Anak Melayu maut atas jalanraya dek rempit...
Anak Palestin menangis pertahan agama, harta, keluarga, tempat tinggal...
Anak Melayu menangis pertahan teman lelaki/wanita dirampas orang lain...