Thursday, October 21, 2010

To: Anonymous [Azab Kubur, No.15]

Sebenarnya, hadith tersebut menjawab kekeliruan para sahabat berkenaan azab kubur bagi mereka yg meninggal dunia yg ditangisi pemergiannya.

"Bukankah kalian mendengar? Bahawa Allah s.w.t. tidak mengazab air mata yg mengalir dan tidak juga hati yang bersedih, tetapi Allah s.w.t. mengazab sebab ini (sambil menunjukkan lidah baginda) atau dikasihi sebab lisan" (Hadith riwayat Bukhari)

Ada beberapa sahabat berpendapat bahawa menangisi pemergian org yg kita kasihi boleh menjadi asbab mayat itu terseksa di kubur. Namun, Rasulullah s.a.w. menjelaskan melalui hadith ini bahawa tidak salah berasa sedih atas kematiannya sehinggakan mengalirkan air mata (mengikut pendapat ahli hadith). Namun, bukan sehingga meraung, meronta2 seolah2 menyalahkan takdir Allah s.w.t.

Malah ketika ini, Rasulullah s.a.w. juga bersedih atas pemergian  jenazah (xsure siapa) dengan berkata, "Tidakkah kalian mendengar suara tangisku?" So, tidak salah untuk berasa sedih sehingga mengalirkan air mata atau hati bersedih atas kematian insan yg kita sayangi. Persoalannya, Allah s.w.t. akan murka andai kematian kita ditangisi or diratapi oleh org yg kita tinggalkan. Bukankah tangisan yg disetai suara (sedu sedan or dialog: kenapa kau pergi dulu, kenapa bukan aku yg mati dulu), menunjukkan org yg kita tinggalkan itu tidak redha dgn ketentuan Allah s.w.t. Maka, hal inilah yg dimaksudkan "mengazab ia akan mayat dgn sebab lidah". Ini akan memberatkan/menyulitkan mayat dgn kemurkaan Allah s.w.t., kerana Allah s.w.t. akan menuntutnya,  mengapa tidak mengajar mereka (org yg meratapi kematian kamu) tentang redha or kesabaran.  

Sebaliknya, Allah s.w.t. akan mengasihaninya atas asbab yg sama (lidah) andai org yg ditinggalkannya sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Bukankah doa anak2 yg soleh merupakan salah satu amal yg berterusan walaupun setelah seseorg Islam itu meninggal dunia. Masya'allah, indahnya Islam ini. Betapa dalamnya Islam menitik beratkan tentang kasih sayang. Seorg anak yg sayang akan ibu bapanya akan sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka walaupun setelah mereka meninggal dunia. Begitu juga seorg rakan kepada rakanya.

Hadith ini juga menjadi dalil kepada mereka yg percaya bahawa tahlil, doa selamat boleh disampaikan kasih sayang Allah kepadanya (pahala saya xsure sebab ada hadith menyebut pahala/dosa itu tangungan masing2. Tidak boleh dipinjam or diberikan kpd org lain). Namun, berkumpul utk mendoakan si jenazah spt tahlil dn sebagainya dapat menjadi asbab Allah s.w.t. akan mengasihaninya. Dalam konteks apa, wallahu'alam. Maybe, dikurangkan azab siksa kubur (Hanya Allah s.w.t. yg berhak ke atasnya).

Tapi, dalam konteks ini (terkeluar topik sikit: not azab kubur). Ada hadith meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. pernah berkurban dan mengirimkan pahala kurban itu kepada umat beliau yg masih hidup, sudah wafat, even yg belum lahir. Subhanallah!! Betapa dalamnya kasih nabi kepada kita. Just kita je yg tidak cinta akan baginda. Ramai yg mengaku je (termasuklah diri ini, namun mintak2 dijauhkan).

Hadtih riwayat Muslim, Rasulullah s.a.w. berkurban seraya berkata "Wahai Allah, terimalah kurban ini dari Muhammad, dari keluarga Muhammad dan dari seluruh umat Muhammad". But, dalam ibadah kurban ada waktu2 tertentu yg dibolehkan diwakilkan kurban seperti ibadah haji juga (andai sudah mati). Dalam konteks ini, saya memang tidak arif. So, sebab itu saya katakan yg saya xsure kalau pahala tu boleh diberikan kepada org yg sudah meninggal dunia. Yg saya pasti, apabila kita menyebut ayat2 suci al-Quran or berzikir, pahala sudah pasti milik kita bagi setiap huruf yg keluar dari mulut kita. Masya'allah...tak terhitung tu. So, jgn bulat2 menyalahkan tahlil or seangkatanya. Salahkanlah yg salah sahaja. Opppss...sory dh terkeluar topik ni.

p/s: Saya rasa saya dah menjawab soalan saudara/saudari. Sory la, dh xbg link email n hp lg. Dulu ada bg. tp saya terpaksa hentikan sbb email tu dah sarat dgn email promotion n urusan rasmi. Hp plak kena curi. Btw, apa2 kemusykilan post je kat blog ni. Nt saya dapat notification melalui email. Cume amek mase la nk jwb sbb sekarg sibuk dgn benda lain. Blog ni pun dh jrg update...sgt jrg. Insya'allah, ada kesempatan saya update. Thanks la bertanya. Pertanyaan itu boleh mencambahkan lagi ilmu yg kita ada. Mudah2an...salam.

Sunday, October 10, 2010

Mengenali Ayam Kampung Ori, Ayam Hutan dan Ayam Sabung

Ayam...bermacam ayam. Ada ayam hutan, ayam kampung, ayam daging, ayam goreng. Oooppss, lupe lirik ar. Jangan marah ar.

Ramai daripada kita masih keliru untuk menentukan mana satu ayam kampung ori dan tak ori sebab banyak ayam yang dah ada kat negara kita ni telah pun bercampur-campur keturunannya dan bakanya hingga sukar untuk menentukan keasliannya…so…kat bawah ni saya tampilkan beberapa gambar yang sedikit sebanyak dapat menerangkan serba sedikit tentang perbezaan antara jenis-jenis ayam di atas.


ayam kampung ori

Lihatlah gambar di atas. Antara ciri-ciri utama pada ayam kampung ori ialah:
  • balung bersisir
  • tubuh badan yang sedang
  • kaki yang sederhana
  • bentuk badan macam motosikal TZM
Ayam ni banyak terdapat di Malaysia dan asalnya pun memang dari nusantara ini.
lihat pula gambar di bawah:

jalak lenteng


ayam sabung / ayam laga / ayam siam / ayam bangkok

Antara ciri-ciri utama yang kita perhatikan ialah:
  • leher jinjang
  • kaki panjang dan bersisik kemas
  • berbalung batu
  • kacak dan hensem
  • bentuk badan macam motosikal VIRAGO
Ayam ni berasal dari Siam, tengoklah pada namanya.

Sekarang kita tengok pulak ayam ni:

ayam hutan


ayam hutan telinga putih
Apa yang anda nampak pada ayam hutan di atas?
  • telinga putih
  • badan bersaiz kecil macam motor kapcai
  • balung lebih besar daripada ayam jenis lain
Ayam ni berasal dari hutan rimba. Tengok nama la beb!

Apa akan jadi jika ayam kampung dikacukkan dengan ayam hutan?

ayam hutan kacuk ayam kampung...beginilah jadinya..

p/s: pergh..lame nyer tak jenguk blog. minta maaf byk2 kpd sesiapa yg ade bertanye soalan (yg tak dijwb). Jwb yg mane tau n sempat je. check email msg2. insya'allah lepas ni aktif la balik menulis ni. hmmm....senyap sbulan ni sbb menumpukn perhatian pd assign + ayam + business sampingan. hehe..br nk mencuba.

Syeikh Muhammad al-Ghazali

"Seandainya kamu beribadat pada malam Lailatulqadar di hadapan Kaabah tapi kamu tak pernah mengenang nasib umat dan memperjuangkannya, maka doa dan ibadat itu tidak ada nilaian di hadapan Allah (petikan dalam buku Pemikiran Muhammad al-Ghazali Oleh Mohd Rumaizuddin)"

Umar Abdul Aziz

"Andai kamu mampu, jadilah seorang ilmuwan. Jika tidak mampu, maka jadilah seorang murid. Jika tidak mampu, jadilah orang yang mencintai ilmu. Jika tidak mampu juga, maka janganlah kamu membenci orang yang berilmu."

Pemimpin

Pemimpin yang adil umpama pengembala yang mengasihi haiwannya. Pengembala itu membawa binatang gembalaannya ke padang rumput luas dan subur. Dia menjaga binatang gembalaannya agar tidak diterkam binatang buas. Dia selalu mengawasinya agar tidak kelaparan atau kehausan. Tidak mengharap berjumpa dengan harta 'Ahmad al-Bab'. Fikir-fikirkanlah! Hari ini kita mungkin bergelar pengikut. Esok lusa mungkin kita pula bergelar pemimpin.

Iktibar Palestin

Anak Palestin gugur syahid...
Anak Melayu gugur janin...
Anak Palestin hilang keluarga sebelum berkeluarga...
Anak Melayu hilang 'mahkota' sebelum berkeluarga...
Anak Palestin maut di tembak zionis...
Anak Melayu maut atas jalanraya dek rempit...
Anak Palestin menangis pertahan agama, harta, keluarga, tempat tinggal...
Anak Melayu menangis pertahan teman lelaki/wanita dirampas orang lain...