Saturday, October 10, 2009

Forward: Bencana di Indonesia

Daripada blog member, post ini mnarik minatku utk menghebahkannya...Bencana demi bencana menimpa Indonesia.Setelah letusan Karaktoa,sesudah tsunami yang menghanyutkan bumi Acheh,datang pula gegaran bumi di Padang..Apakah ada maksud tersirat di segala kejadian ini??wallahuallam..tetapi,aku percaya,inilah salah satu tanda hari kiamat yang semakin hampir..Apabila berlaku nya banyak bencana alam,apabila tersebarnya wabak,dan apabila ramai orang soleh meninggal.Di Acheh,ramai alim ulama yang terkorban.Hurm..adakah ini kifarah terhadap bumi Acheh atau satu cara untuk menglupuskan golongan alim ulama di sana??wallahuallam sekali lagi..

Di Padang diberitakan waktu2 gempa di indonesia : di Tasik 15:04 , di Padang(gempa pertama) 17:16 , di Padang(gempa kedua) 17:58 , gempa di Jampi (ke esokkannya dr padang) 08:52... cuba lihat surah dan ayat Quran berdasarkan waktu2 ini..

"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri melainkan sudah ada ketentuan yang ditetapkan baginya"[15:4]

"Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri,maka Kami perintahkan kepada orang yang hidup mewah di negeri itu(agar mentaati Allah) tetapi bila mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu,maka sepantasnya berlakulah terhadap perkataan(hukuman kami) kemudian kami akan binasakan sama sekali(negeri itu)"[17:16]

"Dan tidak ada di suatu negeri pn(yang durhaka penduduknya) melainkan Kami membinasakan sebelumnya Hari kiamat atau kami siksa penduduknya dengan siksa yang sangat keras.Yang demikian itu telah trtulis di Lauh Mahfuz"[17:58]

"Keadaan meraka serupa dengan keadaan pengikut Firaun dan orang2 yang sebelum mereka .Mereka mengingkari ayat2 Allah,maka Allah menyiksa mereka disebabkan dosa2nya.Sungguh Allah MahaKuat dan lagi keras siksaNya"[8:52]

Hayatilah terjemahan ayat2 yang berkaitan ini..Maha Suci Allah yang ingin memberi kita peringatan.Tapi adakah kita sedar??Ataupun masih enjoy2 menikmati nikmat dunia ini??

Sepatutnya kita bersyukur kerana Malaysia masih lagi aman.Tidak ditimpa bencana2 besar seperti di negara jiran..bersyukurlah kita..Allah berfirman," Sesungguhnya jika kamu bersyukur niscaya aku akan menambahkan nikmat kepadamu,tetapi jika kamu mengingkari nikmatKu aka pasti azabKu sangat berat"[14:7]..Jadi bersyukrlah kita..Sekiranya ada tabung2 kebajikan,sama2 la kita membantu mangsa2 bencana di sana,wpon skang ngah kecoh,ada orang Indon nk menyerang Malaysia,dsebabkan perkara remeh temeh.Tidak mengapa..kita buat apa yang drasakan betol..Lain2,serahkan pada Allah..Allah Maha Mengetahui..

Wallahualllam

Dan tetaplah memberi peringatan memberi peringatan kerana sesungguhnya peringtan itu bermanfaat bagi orang2 mukmin"[51:55]
No comments:

Post a Comment

Syeikh Muhammad al-Ghazali

"Seandainya kamu beribadat pada malam Lailatulqadar di hadapan Kaabah tapi kamu tak pernah mengenang nasib umat dan memperjuangkannya, maka doa dan ibadat itu tidak ada nilaian di hadapan Allah (petikan dalam buku Pemikiran Muhammad al-Ghazali Oleh Mohd Rumaizuddin)"

Umar Abdul Aziz

"Andai kamu mampu, jadilah seorang ilmuwan. Jika tidak mampu, maka jadilah seorang murid. Jika tidak mampu, jadilah orang yang mencintai ilmu. Jika tidak mampu juga, maka janganlah kamu membenci orang yang berilmu."

Pemimpin

Pemimpin yang adil umpama pengembala yang mengasihi haiwannya. Pengembala itu membawa binatang gembalaannya ke padang rumput luas dan subur. Dia menjaga binatang gembalaannya agar tidak diterkam binatang buas. Dia selalu mengawasinya agar tidak kelaparan atau kehausan. Tidak mengharap berjumpa dengan harta 'Ahmad al-Bab'. Fikir-fikirkanlah! Hari ini kita mungkin bergelar pengikut. Esok lusa mungkin kita pula bergelar pemimpin.

Iktibar Palestin

Anak Palestin gugur syahid...
Anak Melayu gugur janin...
Anak Palestin hilang keluarga sebelum berkeluarga...
Anak Melayu hilang 'mahkota' sebelum berkeluarga...
Anak Palestin maut di tembak zionis...
Anak Melayu maut atas jalanraya dek rempit...
Anak Palestin menangis pertahan agama, harta, keluarga, tempat tinggal...
Anak Melayu menangis pertahan teman lelaki/wanita dirampas orang lain...