Monday, November 9, 2009

Perihal HatiHati merupakan tempat permulaan setiap perkara yang kite lakukan. Tak kire la ape2 perkare sekalipun. Perbuatan itu mesti dimulakan dgn niat. Tanpa niat kite tak akan dapat melakukan sesuatu. Sebab itulah kalau dalam Islam setiap rukun ibadat yang ada mesti didahulukan dengan niat. Begitulah jugak dalam menjalani kehidupan seharian manusia, niatlah yg menentukan setiap kejayaan atau kegagalan seseorang dalam kehidupan...dari mana datangnya niat tue? Mestilah hati kan.. 

Oleh yg demikian, kesucian hati perlulah dijaga utk berjaya dalam hidup, baik di dunia mahupun di akhirat. Suci hati...insya'allah, berjayalah kite dalam melayari bahtera kehidupan ini dan begitu juga ketika kembali ke sisiNya. Jika kotor hati...nauzubillah, semoga kalian yg singgah di blog yg tidak seberapa ini dijauhkan dari penyakit hati yg kotor. Semoga kite memperoleh kejayaan dalam setiap bidang yg kite ceburi kerana Islam memerlukan cendiakawan, mujahidin dan muslimah2 yg unggul dalam menegakkan Islam di muka bumi ini. Bawalah kesucian Islam ke mana anda pergi dan perlihatkanlah ia. Sesungguhnya ia juga salah satu dakwah.


Berbalik kpd perihal hati. Pesan Nabi Muhammad s.a.w. kepada kite, "Ketahuilah dlm stiap tubuh (jasad) terdapat seketul daging, jika elok daging itu, maka eloklah keseluruhan tubuhnya dan jika rosak daging itu maka rosaklah keseluruhan tubuhnya, maka ketahuilah bahawa itu adalah hati". Kadang2 kite terlepas pandang...hati juga boleh sakit, walaupun zahirnya sihat. Hati juga boleh mati walaupun pada zahirnya masih berfungsi. 

Allah berfirman, "Dan apakah org yg sudah mati kemudian dia Kami hidupkan dan Kami berikan kepadanya cahaya yg terang, yang dgn cahaya itu dia dapat berjalan di tengah2 masyarakat manusia, serupa dgn org yg berada dlm gelap gelita yg sekali2 tidak dpt keluar daripadanya". (Al-An'am:122)


Maksud ayat di atas, manusia itu mati kerana kekufuran. Lalu Allah hidupkan kembali hatinya dgn keimanan. Hati yg sehat dan hidup, pada batinnya adalah apabila didatangi kebatilan dan hal2 yg buruk, hati itu dapat menghindarinya. Namun, jika hati itu telah mati/sakit, ia tidak dapat membezakan antara yg batil dan yg hak...nauzubillah... 

Memang umum kite megetahui bahawa hati manusia itu berubah2 umpama lalang ditiup angin (cecece...berfalsafah plak), namun, sebagai umat Islam kite digalakkan utk memohon kpd Allah agar kite sentiasa diberi keteguhan hati dan iman dgn melazimi membaca doa...antaranya,


"Wahai Tuhan yg sentiasa membalik2kan hati, tetapkanlah hati ku atas agamaMu dan ketaatanMu"
(Ya Muqallibal Qulub, Thabbit Quluubana 'ala Deenika Wa' 'ala Thoo 'atik)  
lebih baik lihat arabic nyer version, lg betul sebutannya...


Semoga Allah menyingkap hijab di hati kita, sehingga nyatalah Allah dihati kita dan kita menemukan Allah dalam setiap apapun yg terjadi...insya'allah...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Islam ada cara untuk mengubati hati seperti apa yang pernah dikatakan oleh Imam Al-Ghazali iaitu:
  1. Apabila bersua dengan KANAK-KANAK, anggaplah dia lebih bersih dan mulia daripada kita kerana belum mempunyai dosa berbanding diri kita.
  2. Apabila bersua dengan ORANG TUA, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia lebih lama beribadah kepada Allah.
  3. Apabila bersua dengan ORANG ALIM, anggaplah beliau lebih mulia daripada kita kerana mempunyai banyak ilmu yang beliau ketahui tetapi kita belum mengetahuinya.
  4. Apabila bersua dengan ORANG JAHIL, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia melakukan dosa disebabkan kejahilannya, sedangkan kita melakukan dosa tetapi mempunyai ilmu.
  5. Apabila bersua dengan ORANG KAFIR, katakan dalam hati bahawa suatu hari mungkin dia akan insaf dan memeluk agama Islam. Maka semua dosa yang telah dilakukan sebelum beragama Islam akan diampunkan oleh Allah S.W.T. Sedangkan kita yang telah Islam sejak lahir terus-menerus melakukan dosa.
Sememangnya riya' dan takbur itu adalah perasaan yang buruk. Ingatlah bahawa ikhlas merupakan syarat utama supaya amalan diterima oleh Allah.
p/s: hoho..sebenarnya tuan blog ni tengah hepy bcoz br abes exam. yeah..cuti!! tu yg cerita pasal hati tu. Jangan jeles (kpd sesiapa yg blum abes exam). Saya doakan yg TERBAIK utk kalian..gud luck!!
No comments:

Post a Comment

Syeikh Muhammad al-Ghazali

"Seandainya kamu beribadat pada malam Lailatulqadar di hadapan Kaabah tapi kamu tak pernah mengenang nasib umat dan memperjuangkannya, maka doa dan ibadat itu tidak ada nilaian di hadapan Allah (petikan dalam buku Pemikiran Muhammad al-Ghazali Oleh Mohd Rumaizuddin)"

Umar Abdul Aziz

"Andai kamu mampu, jadilah seorang ilmuwan. Jika tidak mampu, maka jadilah seorang murid. Jika tidak mampu, jadilah orang yang mencintai ilmu. Jika tidak mampu juga, maka janganlah kamu membenci orang yang berilmu."

Pemimpin

Pemimpin yang adil umpama pengembala yang mengasihi haiwannya. Pengembala itu membawa binatang gembalaannya ke padang rumput luas dan subur. Dia menjaga binatang gembalaannya agar tidak diterkam binatang buas. Dia selalu mengawasinya agar tidak kelaparan atau kehausan. Tidak mengharap berjumpa dengan harta 'Ahmad al-Bab'. Fikir-fikirkanlah! Hari ini kita mungkin bergelar pengikut. Esok lusa mungkin kita pula bergelar pemimpin.

Iktibar Palestin

Anak Palestin gugur syahid...
Anak Melayu gugur janin...
Anak Palestin hilang keluarga sebelum berkeluarga...
Anak Melayu hilang 'mahkota' sebelum berkeluarga...
Anak Palestin maut di tembak zionis...
Anak Melayu maut atas jalanraya dek rempit...
Anak Palestin menangis pertahan agama, harta, keluarga, tempat tinggal...
Anak Melayu menangis pertahan teman lelaki/wanita dirampas orang lain...