Thursday, November 12, 2009

Soalan 6: Benarkah wanita lebih ramai masuk neraka? Kalau betul apa punca2 nye?

Hmm...soalan yg menarik. rase2 nye saya tahu mengapa saudari bertanyakan hal ini. mungkin terdengar hadith kan. Dulu saya pun paham mcm tu jugak but dr seorg ustaz, sy dh phm dh makna sebenar hadith tu. Hadith tu menyebut wanita plg bnyk masuk neraka berbanding lelaki. yup..memang benar but bukan bermakna jd wanita ni susah. byk perkara yg boleh membawa wanita ke neraka. tp disebabkan bilangan wanita ramai berbanding lelaki. akhir zaman nanti nisbah wanita kpd lelaki je disebut sbnyk 1 lelaki : 50 wanita. sebab tu la ramai wanita dalam neraka coz bilangan wanita jika dihimpunkan dr zaman Adam hingga tiupan sangkakala lebih ramai dr lelaki. so, sebab nak masuk neraka sama berat je dgn kaum lelaki xde yg special. maksud saye..tinggalkan solat (cth), dan dosa2 lain. tp ade gak yg special utk wanita je yakni suami. hoho.. isteri kena taat suami. n ni juga slh satu sebab kenapa wanita mudah masuk syurga.

p/s: so, soalan ni sy rase xperlu la nk bg dalil or hadith coz sekadar salah faham je. dulu sy pun tertanya2 gak di mana keadilan Allah s.w.t. tp disebabkan kejahilan sy je. tu yg xnmpk keadilan Allah s.w.t. haha...tanpa ilmu manusia ni mudah menyalahtafsirkan satu kebenaran. Alhamdulillah..skrg bnyk yg sy dh phm. skrg sy takut plak kalau2 sy salah sangka dgn tuhan lg. ade org dpt dugaan kecil je dh salah sangka dgn tuhan. mintak2 la kite xtermasuk dlm golongan tu. moga2 Allah buka hati kita utk melihat kebenaran yg biasa nye manusia ni xnampak. insya'allah..

4 comments:

  1. bani,ak setuju dgn ap y ko ckp..bg y bertaye, ak nk menambah y wanita dpt kelebihan utk masuk syurga jika die solat dgn sempurna, tutup aurat seiring dgn perintah Allah dan taat pd si suami...i'Allah, akan terbuka syurga seluas-luasnye utk wanita solehah spt nie...bg sang lelaki,inilah anugerah dunia y xternilai andai mendpt isteri/wanita terbaik ini...hehe.(",)

    ReplyDelete
  2. yup...btul tu. dengar kate ustazah tu. hoho.. percakapan yg baik adalah kata2 yg boleh mendekatkan diri kite kpd pencipta yg Agung. jgn malu2 nak luahkan pendapat or teguran dlm blog ni. semuanya dialu2kan. hmmm...xperlu anta kt email. hehe..tp kalo segan xpe. teruskan. perkara yg benar tu xperlu segan2.

    ReplyDelete
  3. yup...dats the points.walaupun perkara di atas nampak senang,ia sbnarnya satu cabaran yang cukup besar.hehe.dats my opinion.sbb dlm dunia ari nie cm2 syaitan muncul dlm pelbagai bentuk.kdg nk khusyuk dlm solat pn payah..iman je la jd penguat jiwa dan nilai ibadah kte.contohnya, pegi la kt shopping complex.fullamak tgk muda mudi berpakaian pn rse cm da pitam.hehe.y pkai elok2 plak blom tentu hatunya baik.tp, itu permulaan y bgus la kn...pape pn syurga dan neraka ini urusan Yang Maha Berkuasa.kte hamba-Nya yang kerdil ini cuma perlu beribadat dengan pnuh keikhlasan.yang 'final result' die kasi Allah y decide.he.

    ReplyDelete
  4. hmm...just remember, orang mukmin itu menjadi cermin kepada muslim yang lain. Bersamanya rasa selamat, menunjukkan Islam dari seluruh perbuatannya. Bukankah rasulullah contoh terbaik? Namun, sebagai manusia biasa, buat/praktikan yang terdaya.. kita hanya mampu brusaha, let's Allah do the rest. And remember also, sejahat-jahat syaitan, syaitan takut juga pada saidina Umar. so, tidak mustahil untuk kita berusaha ke arah itu.

    ReplyDelete

Syeikh Muhammad al-Ghazali

"Seandainya kamu beribadat pada malam Lailatulqadar di hadapan Kaabah tapi kamu tak pernah mengenang nasib umat dan memperjuangkannya, maka doa dan ibadat itu tidak ada nilaian di hadapan Allah (petikan dalam buku Pemikiran Muhammad al-Ghazali Oleh Mohd Rumaizuddin)"

Umar Abdul Aziz

"Andai kamu mampu, jadilah seorang ilmuwan. Jika tidak mampu, maka jadilah seorang murid. Jika tidak mampu, jadilah orang yang mencintai ilmu. Jika tidak mampu juga, maka janganlah kamu membenci orang yang berilmu."

Pemimpin

Pemimpin yang adil umpama pengembala yang mengasihi haiwannya. Pengembala itu membawa binatang gembalaannya ke padang rumput luas dan subur. Dia menjaga binatang gembalaannya agar tidak diterkam binatang buas. Dia selalu mengawasinya agar tidak kelaparan atau kehausan. Tidak mengharap berjumpa dengan harta 'Ahmad al-Bab'. Fikir-fikirkanlah! Hari ini kita mungkin bergelar pengikut. Esok lusa mungkin kita pula bergelar pemimpin.

Iktibar Palestin

Anak Palestin gugur syahid...
Anak Melayu gugur janin...
Anak Palestin hilang keluarga sebelum berkeluarga...
Anak Melayu hilang 'mahkota' sebelum berkeluarga...
Anak Palestin maut di tembak zionis...
Anak Melayu maut atas jalanraya dek rempit...
Anak Palestin menangis pertahan agama, harta, keluarga, tempat tinggal...
Anak Melayu menangis pertahan teman lelaki/wanita dirampas orang lain...