Saturday, May 15, 2010

Ramai tertanya2 kenapa tiada post baru dlm 2-3 minggu ni...
Kesibukan...
itulah yg aku alami dalam 2-3 minggu ini...
hinggakan blog aku ini sepi dari post baru...
assignment, report and futsal...
membusykan hidupku...
oops! futsal tu xdapat nak elak..


Nak kata masa tu singkat...
tak patut, sebab banyak juga masa aku bazirkan...
Hmmm, itulah manusia...
ouch, aku lah tu.

So, bercakap mengenai masa...
Konsep masa...
Apa tu?
Adakah sekadar sedar...
masa lampau, masa sekarang dan akan datang...
atau sekadar sedar masa itu berjalan...
atau sekadar merancang...
entahlah, tiada jawapan khusus utk soalan tu.

tapi, Nabi saw kan dah berpesan...

Hargai masa muda mu sebelum masa tuamu datang...
Di alam kubur pun kita akan ditanya...
Apa yg telah kita lakukan...
Masa muda kita...
Masa tua kita...
Masa lapang kita...
Bahkan tidak akan terlepas sesaat pun...
Semuanya akan disoal...

Mungkin sebab itu...
Islam menitik beratkan muhasabah...
Merenung kembali...
Menghitung diri...
Berapa banyak amal kita lakukan,
Berapa banyak keterlanjuran kita,
Berapa kali kita sia-siakan masa,

Masa itu kan nikmat,
Andai nikmat itu ditarik balik...
Andai itu terjadi...
selamat tinggal dunia...
Menyesalkah kita?



tulisan ini utk diri penulis sendiri...
sebab dh banyak kali terleka...
lalai dgn urusan dunia...
bangkitlah dari lamunan!!

No comments:

Post a Comment

Syeikh Muhammad al-Ghazali

"Seandainya kamu beribadat pada malam Lailatulqadar di hadapan Kaabah tapi kamu tak pernah mengenang nasib umat dan memperjuangkannya, maka doa dan ibadat itu tidak ada nilaian di hadapan Allah (petikan dalam buku Pemikiran Muhammad al-Ghazali Oleh Mohd Rumaizuddin)"

Umar Abdul Aziz

"Andai kamu mampu, jadilah seorang ilmuwan. Jika tidak mampu, maka jadilah seorang murid. Jika tidak mampu, jadilah orang yang mencintai ilmu. Jika tidak mampu juga, maka janganlah kamu membenci orang yang berilmu."

Pemimpin

Pemimpin yang adil umpama pengembala yang mengasihi haiwannya. Pengembala itu membawa binatang gembalaannya ke padang rumput luas dan subur. Dia menjaga binatang gembalaannya agar tidak diterkam binatang buas. Dia selalu mengawasinya agar tidak kelaparan atau kehausan. Tidak mengharap berjumpa dengan harta 'Ahmad al-Bab'. Fikir-fikirkanlah! Hari ini kita mungkin bergelar pengikut. Esok lusa mungkin kita pula bergelar pemimpin.

Iktibar Palestin

Anak Palestin gugur syahid...
Anak Melayu gugur janin...
Anak Palestin hilang keluarga sebelum berkeluarga...
Anak Melayu hilang 'mahkota' sebelum berkeluarga...
Anak Palestin maut di tembak zionis...
Anak Melayu maut atas jalanraya dek rempit...
Anak Palestin menangis pertahan agama, harta, keluarga, tempat tinggal...
Anak Melayu menangis pertahan teman lelaki/wanita dirampas orang lain...