Sunday, September 13, 2009

Malay...malay!!

 
Beberapa hari lalu, seorg pak syeikh (member iran) bertanya kpd ku..."what is Malaysia?" Hmm...terkesima ak. xterlintas di fikiranku soalan itu...kalo nk tanye tempat tu bisase la. so...ligat otak aku berputar memikirkn jwpn nye...mcm mane nk jwb ek? Ntah mcm mane...terkeluar dr mulut ku "its about multi cultural, multi race, emm..can be said that all of us were under one rule which is Islamic ruler". Sengaja ak kate Islamic ruler merujuk kpd PM2 Malaysia yg beragama Islam. Kalo ak jwb Islamic rule...Malaysia belum sampai lg kot coz ade lg yg belum dipraktikan spt hukum hudud. Tp ak still bersyukur sbb dilahirkan sbg seorg rakyat Malaysia di mana mudah utk mempelajari dan mengamalkan ajaran Islam. Pasal hukum hudud tu ak diberitahu Malaysia belum boleh praktikan lg coz belum cukup pakar2 dalam bidng tersebut...tp usaha ke arah itu telah lama dimulakan. Btul atau x tu ak xsure. Just halangan terbesar adalah dari parti2 yg tidak bersetuju hukum itu dikuatkuasakan. Hmmm....berbalik kpd pertanyaan pak syeikh td. Dia jwb "owh...ok. I noticed that".

Tp lpas tu ak dapat la plak satu soalan susulan yg ak rase lg susah nk ak jwb berbanding soalan td.  Soalan nye berbunyi mcm ni "What is Malays? I didn't see the significance of Malays to Malaysia. See here, most of them are Chinese." Mungkin sbb ak Malay kot n kat area ni majoriti  die Chinese (kereta2 mewah mostly dipandu Chinese) mnjd penyebab die tanye soalan ni...fikir ak la. Pedih soalan pak syeikh ni...sakit gak telinga ak. So, terpaksa gak la ak memikirkan jwpn kpd soalan die ni. Pk2 punye pk ade btul gak statement pak syeikh ni. Tp sbb ak ni Malay mane boleh mengaku kalah ye tak. So, first jwpn ak...well when we look at Malaysia history, we'll see Malays contribution to this country. It is very significant u know. Because of  Malays, Malaya got its independence. Then, there are many Malays leader that had led Malaysia untill its form today. U know Dr. M. Nasib baik la pak syeikh ni jwb yes. Kalo x, xtau la ak nk bg example sape lg. hehe...selamat ak.

Tp sbenanye bukan tu main point ak. Yg ak nk jwb sbenanye. "Hmmm...you know ****** (name pak syeikh), Malaysia is well-known as an Islamic country...this is because of Malays(muslim) leaders. Here, I can said there are still many people that do 'dakwah' and most of them are Malays. Without them, I don't know what'll happen to title 'Islamic country' that Malaysia hold right now. But actually I hope that one day all Malaysians are muslim". Fuhh..rase2 nye berjaya gak ak jwb soalan pak syeikh. Btul atau salah terpulanglah kpd die utk menilai.

Tp...sbg seorg bangsa Melayu, ak kdg2 rase sedih gak dgn majoriti generasi muda Melayu skrg ni. Sbb bile kate dadah, penyangak jalanan, bohsia, bohjan ke...mesti perkataan Malay menjadi jwpn nye. Sampai bile la Malay mampu bertahan dgn menggunakan kejayaan pemimpin Malay terdahulu sedangkan bangsa lain telah jauh mengorak langkah ke depan seiring selangkah. Kalo nk ckp org Malay ni menumpukan akhirat...idak le jugak coz bulan puasa je...masjid2, surau2 sikit je jemaahnye hanya dipenuhi dgn org lame...dewasa ade gak. But...generasi muda Malay mane? hmmm...nk tunggu dpt title org lame or maybe tmpat2 yg ak pegi je kot.jemaahnye sikit. Jgnlah kerana perbuatan kita Malay diperlekehkan, dipandang rendah. Bantulah rakan2 yg lain agar Malay dpt berdiri sama tinggi duduk sama rendah dgn bangsa laen..kalo tinggi skit lg baek. hehe...mungkin satu hari nanti. Tp possible kah? Jwpn tu ade dlm diri kite. Renung2..fikir2 kan lah!!

p/s: sory r pak syeikh...terpaksa mendedahkan berbualan kite..hehe!! n kpd kwn2 (samada yg dlm gambar di atas atau yg pernah ak knal) teruskan perjuangan. Di bahu kite terletak satu tnggungjwb yg cukup besar sama ada kite sedar atau x. Semuanya utk diri, keluarga, bangsa, negara dan paling pnting utk agama kite..

No comments:

Post a Comment

Syeikh Muhammad al-Ghazali

"Seandainya kamu beribadat pada malam Lailatulqadar di hadapan Kaabah tapi kamu tak pernah mengenang nasib umat dan memperjuangkannya, maka doa dan ibadat itu tidak ada nilaian di hadapan Allah (petikan dalam buku Pemikiran Muhammad al-Ghazali Oleh Mohd Rumaizuddin)"

Umar Abdul Aziz

"Andai kamu mampu, jadilah seorang ilmuwan. Jika tidak mampu, maka jadilah seorang murid. Jika tidak mampu, jadilah orang yang mencintai ilmu. Jika tidak mampu juga, maka janganlah kamu membenci orang yang berilmu."

Pemimpin

Pemimpin yang adil umpama pengembala yang mengasihi haiwannya. Pengembala itu membawa binatang gembalaannya ke padang rumput luas dan subur. Dia menjaga binatang gembalaannya agar tidak diterkam binatang buas. Dia selalu mengawasinya agar tidak kelaparan atau kehausan. Tidak mengharap berjumpa dengan harta 'Ahmad al-Bab'. Fikir-fikirkanlah! Hari ini kita mungkin bergelar pengikut. Esok lusa mungkin kita pula bergelar pemimpin.

Iktibar Palestin

Anak Palestin gugur syahid...
Anak Melayu gugur janin...
Anak Palestin hilang keluarga sebelum berkeluarga...
Anak Melayu hilang 'mahkota' sebelum berkeluarga...
Anak Palestin maut di tembak zionis...
Anak Melayu maut atas jalanraya dek rempit...
Anak Palestin menangis pertahan agama, harta, keluarga, tempat tinggal...
Anak Melayu menangis pertahan teman lelaki/wanita dirampas orang lain...