Thursday, October 31, 2013

Renungkan

Barangsiapa yang bangun di pagi hari & hanya memikirkan dunia, sehingga seolah-olah ia tidak melihat hak-hak Allah dalam dirinya, maka Allah akan menanamkan 4 p...enyakit: 1. kebingungan yang tidak putus-putus, 2. kesibukan yang tiada hujungnya, 3. keperluan yang tidak pernah dipenuhi, 4. khayalan yang tidak berhujung. 
(HR. Imam Thabrani)

Daripada Uthman bin Affan r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Orang yang terbaik daripada kalangan kamu ialah orang belajar al-Quran dan mengajarnya." 
(Riwayat al-Bukhari)

Ada seorang lelaki menemui Nabi Muhammad SAW., “Wahai Rasulullah, ajarkanlah kepada saya ilmu yang dapat mendekatkan saya ke syurga dan dijauhkan dari neraka”. Rasulullah SAW menjawab, “Jangan luahkan kemarahanmu."
(HR. Thobrani)

No comments:

Post a Comment

Syeikh Muhammad al-Ghazali

"Seandainya kamu beribadat pada malam Lailatulqadar di hadapan Kaabah tapi kamu tak pernah mengenang nasib umat dan memperjuangkannya, maka doa dan ibadat itu tidak ada nilaian di hadapan Allah (petikan dalam buku Pemikiran Muhammad al-Ghazali Oleh Mohd Rumaizuddin)"

Umar Abdul Aziz

"Andai kamu mampu, jadilah seorang ilmuwan. Jika tidak mampu, maka jadilah seorang murid. Jika tidak mampu, jadilah orang yang mencintai ilmu. Jika tidak mampu juga, maka janganlah kamu membenci orang yang berilmu."

Pemimpin

Pemimpin yang adil umpama pengembala yang mengasihi haiwannya. Pengembala itu membawa binatang gembalaannya ke padang rumput luas dan subur. Dia menjaga binatang gembalaannya agar tidak diterkam binatang buas. Dia selalu mengawasinya agar tidak kelaparan atau kehausan. Tidak mengharap berjumpa dengan harta 'Ahmad al-Bab'. Fikir-fikirkanlah! Hari ini kita mungkin bergelar pengikut. Esok lusa mungkin kita pula bergelar pemimpin.

Iktibar Palestin

Anak Palestin gugur syahid...
Anak Melayu gugur janin...
Anak Palestin hilang keluarga sebelum berkeluarga...
Anak Melayu hilang 'mahkota' sebelum berkeluarga...
Anak Palestin maut di tembak zionis...
Anak Melayu maut atas jalanraya dek rempit...
Anak Palestin menangis pertahan agama, harta, keluarga, tempat tinggal...
Anak Melayu menangis pertahan teman lelaki/wanita dirampas orang lain...